Een ondernemer wil zijn woonhuis aanmerken als ondernemingsvermogen.
Een vertaler met een eenmanszaak woont en werkt sinds juli in een eigen woning van hem en zijn echtgenote. De woning hadden ze al enkele jaren en stond fiscaal te boek als privévermogen. In september koopt hij een appartement. Ze gaan scheiden en de man verhuist eind december met zijn eenmanszaak naar het appartement. Achteraf wil de man de gezamenlijke woning alsnog aanmerken als ondernemingsvermogen, wellicht omdat deze na de echtscheiding met verlies is verkocht.
Oordeel rechter
De rechter is van oordeel dat de onroerende zaak niet als ondernemingsvermogen kan worden aangemerkt. Ten eerste omdat de vertaler onvoldoende onderbouwt in welke mate de onroerende zaak werd gebruikt voor zijn eenmanszaak. Ten tweede omdat de ex-partner de woning ook heeft gebruikt voor haar werkzaamheden. En ten derde omdat de vertaler in juli in de woning is getrokken en al weer zes maanden later is verhuisd.
Tip: Het woonhuis van een ondernemer is, behoudens bijzondere omstandigheden, fiscaal privévermogen. Van ondernemingsvermogen kan sprake zijn als de bewoning mede, en meer dan bijkomstig, dienstbaar is aan de bedrijfsuitoefening. De bewijslast hiervan ligt bij de ondernemer. En dat valt niet mee. Het is complexe materie. Een eenmaal gemaakte keuze, privé- of ondernemingsvermogen, is bijna altijd definitief. De fiscale belangen zijn groot. We staan voor u klaar met fiscaal advies.